50 år inom sjukvård
Efter utbildning och jobb som käkkirurg på olika sjukhus i Stockholm flyttade jag med familjen till Gotland och Visby Lasarett 1984. Som ensam representant för en specialitet på Gotland insåg jag tidigt betydelsen av IT-stöd inom vården.

IT – utveckling och sjukhussamarbete
Jag involverades alltmer i centrala utvecklingsfrågor och fick 1997 ansvar för Visby Lasaretts IT-utveckling och sjukvårdssamarbete med Huddinge Universitetssjukhus.

 TMC - Telemedicinskt utvecklingscentrum
Samtidigt blev jag också chef för TMC, telemedicinskt utvecklingscentrum, ett gemensamt projekt mellan Visby och Huddinge sjukhus med stöd från bl.a. KK-stiftelsen och Telia.

Arbetet innebar många kontakter och samarbeten med kliniker, vårdpersonal både på fastlandet och lokalt på Gotland. Viktigt var att skapa och förmedla kontakter och samarbeten mellan individer för arbetet med gemensamma patienter.

Samverkan ” gränslös sjukvård” helhetsperspektiv på patientnytta
Huddinge och Visby utarbetade ett avtal för att resurser och kompetens skulle tillföras vårdprocesserna utifrån ett helhetsperspektiv på patientnytta, resursförbrukning, kompetenstillgång och totalekonomi, vilket innebär samarbete kring både sjukvård och stödsystem för sjukvård. Avtalet övertogs av det nya Karolinska Universitetssjukhuset med gemensamt journalsystem för hela Karolinska och Gotland i en väl integrerad sjukvårdsorganisation.

Käkkirurgi och ögon och tandvårdschef
Från 1999 fick jag förutom utvecklingschefsjobbet även att återigen ta på mig att ansvaret som verksamhetschef för Käkkirurgiska Kliniken och under ett par år även för Ögonkliniken Visby Lasarett.

2002 fick jag uppdrag att organisera den då sammanförda tandvården inom Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen Gotlands kommun.

Organiserar journalsystemet Take Care på Karolinska och andra
Efter min egentliga pension rekryterades jag 2008 till Karolinska Universitetssjukhuset för att utreda och ta fram en ny organisationsmodell för administration av det stora journalsystemet Take Care som nu hade blivit gemensamt för flera vårdgivare. Mitt förslag antogs och jag fick vara med om att implementera den nya organisationen. Jag blev också ansvarig för arbeten med anpassningen av journalsystemet till den nya patientdatalagen.

Ethiopian Medical Bridge
Efter pensionering har vi min hustru Titti och jag alltmer kommit att arbeta i Etiopien i en stad ca 50 mil norr om Addis Abeba vid Bahir Dar University. Titti inom journalistutbildningen och jag först med att bygga upp en käkkirurgisk klinik. Så småningom fick jag ansvar som Medical Director för universitetssjukhuset som var under uppbyggnad. Efter flera perioder av volontärt arbete fick vi bägge anställningar vid universitetet så det är inget biståndsprojekt utan bygger delvis på ideellt arbete. Vi har fortfarande engagemang där även om vi nu håller på att trappa ner vårt arbete.

Hans Forsslund