Visby innerstadsinventering
I samband med att Visby hösten 1995 upptogs på världsarvslistan genomfördes ett stort antal byggnadsminnesförklaringar. Det konstaterades samtidigt att de inventeringar som förelåg varken var heltäckande eller aktuella. Länsstyrelsen inledde våren 1996 den omfattande inventeringen av Visby innerstad, området omfattar cirka 970 fastigheter och cirka 1970 byggnader. Inventeringen har utförts av ett tjugotal personer. Projektledare har varit Joakim Hansson, Länsstyrelsen, och för tillfället svarar Anna Karlström, Tove Nyhlén och Jennie Tholin för inventeringens innehåll.
Här kommer uppgifterna om huset Södra Murgatan 49. Hämtat från: Fastighetsinventeringen

Tunnbindaren 3
Adress: Södra Murgatan 49
Kommun: Gotland
Stad, socken: Visby
Stadsdel, by: Klinteroten
Kvarter, gård: Tunnbindaren
Fd. kvarter, gård: Tomt 60, 80, del av. Klinteroten III:56
Tomtnummer: 3

Beskrivning
Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Tunnbindaren är rektangulärt till formen och placerat i den östra delen av Visby innerstad. Tunnbindaregatan löper längs del nordvästra kvartersgränsen, Repslagaregränd längs den nordöstra, Södra Murgatan längs den sydöstra och Blockgränd löper längs den sydvästra gränsen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 49½, 55-61 och 67-72.

Kvarteret var på 1697 års karta upptagen som åkermark, förutom tre tomter i den östra delen längs Södra Murgatan med, från norr till söder, nummer 80, 60 respektive 166. På den mellersta av dessa tomter, vilket utgör större delen av nuvarande Tunnbindaren 14, finns murverksrester efter två medeltida stenbyggnader i det befintliga bostadshuset. Murverk efter medeltida hus har även påträffats på Tunnbindaren 1 samt i gatan väster om nuvarande Tunnbindaren 12. Kvarteret tomtindelades under 1700-talet, flertalet med den för Klinten, karaktäristiska, långsmala formen. I princip har tomtindelningen bevarats, med undantag för att tomterna 59-60, i den sydöstra delen, slagits samman till att bli nuvarande Tunnbindaren 15. Enligt husklassifikationen 1785 bestod bebyggelsen av bostadshus och stall i skiftesverk. Kvarteret har, under 1700-talet och fram till 1900-talets mitt, främst bebotts av arbetare, sjömän och hantverkare samt till viss del även av ämbets- och handelsmän.

Kvarteret är idag indelat i tolv fastigheter. På flera av dem finns de äldre trähusen kvar, de flesta har dock moderniserats under 1900-talet. Omkring sekelskiftet 1900 uppfördes ett mindre antal nya större stenbyggnader i kvarteret. Några av dessa byggnader inrymmer föreningslokaler, de flesta fastigheterna är dock privatägda.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Tunnbindaren 3 är placerad i kvarterets östra del längs Södra Murgatan. 1697 utgjordes större delen av kvarterets yta av åkermark. Denna fastighet var då delar av två stora tomter, nummer 60 och 80, samt åkermarken däremellan. Fastigheten fick sin nuvarande avgränsning när kvarteret reglerades under 1700-talets senare del och benämndes, före den nu rådande fastighetsindelningen, tomtnummer 56 uti Klinterotens tredje kvarter. Enligt husklassifikationen 1785 bestod bebyggelsen då av ett trähus och stall under brädtak. Byggnaderna revs före 1883.

Strax därefter, före 1890, uppfördes den äldsta delen av den nuvarande huvudbyggnaden, ett enklare borgarhus med en putsad tegelstomme. Byggnaden är placerad, med långsidan längs och huvudentrén mot, Södra Murgatan. Omkring sekelskiftet 1900, tillkom det panelklädda uthuset som är beläget längs den norra tomtgränsen. Byggnaderna inrymmer idag kontorslokaler respektive arkiv och förråd.

Norr om huvudbyggnaden, och i liv med denna, finns en cirka fyra meter hög tegelmur som är spritputsad och tegelavtäckt. Muren bryts upp mot gatan av en stor brunmålad inkörsport. Porten, som tillkom på 1930-talet, har ett halvcirkelformat överstycke, liggande spontad panel och är försedd med gångport i mitten. På gården söder om huvudbyggnaden finns en lägre mur med liknande utseende som är uppförd på 1980-talet. Gården är belagd med asfalt och saknar planteringar.

Fastighetens byggnader och inramning har exteriört sina stilhistoriska drag i stort sätt intakta och ansluter väl till gaturummet. Fastigheten har därför ett kulturhistoriskt värde samt ett miljöskapande värde i området.

Byggnader: 2

Gårdsbeläggning
Asfalt
Planteringar
Saknas
Anläggningar

Saknas
Fornlämningar

RAÄ 107

Arkeologiska undersökningar
Mur, staket
Norr om huvudbyggnaden och i liv med denna en ca. 4m. hög spritputsad tegeltäckt tegelmur med stor brunmålad inkörsport till gården. Porten har ett halvcirkelformat överstycke, liggande spontad panel och gångport i mitten. På gården söder om huvudbyggnaden finns en lägre mur med liknande utseende uppförd på 1980-talet.

Hyvudbyggnad

visinvent2317


Kontorsbyggnad
Ursprunglig funktion: Bostadshus
Senare funktion:

Byggstart: 1890

Byggstartskommentar
Huset fanns ej 1883 men på foto 1890.
Arkitekt:
Byggmästare:
Byggherre: Olga Bergström

Stilepok exteriört: 1890-tal
Antal våningar: 1+inredd vind
Plantyp:

Grund, sockel: Slät cementputs ca. 40 cm. hög
Källare: En 3 m. bred källare uppförd av ca. 50 cm. breda kalkstensväggar under den norra tredjedelen av huset., I övrigt torpargrund
Stomme: Tegel
Fasadmaterial: KC-puts 1980, gulbrun
Takform: Sadeltak, pulpettak på utbyggnaden i väster
Taktäckmaterial: Enkupigt lertegel
Ev. takplåttyp:
Takutbyggnader: Frontespis åt öster
Skorstenar: Nedmonterad

Fönster: Treluftsfönster med karaktäristiska 1890-talsfönster med T-formade poster och ospröjsade rutor. Brunmålade.
Fönsteromfattning: Slät, försänkt, ca. 15cm. bred, avfärgad som övriga fasaden.
Dörrar: Dörr isatt på 1980-talet i den indragna porten mot gatan. En 1930-talsdörr i tillbyggnaden i väster.
Dörromfattning: Slät försänkt, ca.15 cm. bred avfärgad som fasad.
Övriga fasaddetaljer: Längs takfoten och på frontespisen finns gesimser i gräddfärgad plåt vilka löper runt hörnen på karaktäristiskt vis. Även gavelröstenas takfall har utsmyckats med gesimser. Vindskivorna i plåt. Markiser åt söder.

Uppvärmning: Direktverkande el

Interiör
Väsentliga förändringar vid de två ombyggnadstillfällena på 1970 och 1980-talet. I trapphuset innanför ytterdörren har satts in en spiraltrappa som leder upp till andra våningen. Golvytor belagda med vinylmattor, väggytorna klädda med målad glasfiberväv.

Byggnadsbeskrivning
Byggnaden, som numera inrymmer kontorslokaler, uppfördes som borgarhem i en våning med vind omkring 1890. Den finns inte markerad på 1883-års karta, men är avbildad på ett foto från 1890. En utbyggnad är placerad inåt gården, mot väster. Tillbyggnaden är uppförd i en våning och sträcker sig längs hela huvudkroppens långsida. Hela byggnaden har sannolikt en stomme av tegel. Huvudbyggnaden har ett sadeltak och tillbyggnaden ett pulpettak, båda täckta med lertegel. Mot gatan i öster har huvudkroppen en frontespis som också har ett tegeltäckt sadeltak. Under takfot, på huvudkropp och frontespis samt under gavelsprången, löper profilerade gesimser av plåt. Fasaden har en gul, grov KC-puts. Entrén är indragen i fasaden och nås från gatan via en kalkstenstrappa i tre steg. Dörren är en brunlackad paneldörr försedd med frostat glas. Fönstren är tidstypiska, brunmålade med tre lufter och T-formade poster. Dörren och fönstren omges av släta omfattningar, avfärgade likt fasaden.

Tegelstommen placerades vid uppförandet delvis över en gammal stenkällare, vilken finns under byggnadens norra tredjedel. I mitten av 1920-talet installerades vatten och avlopp och 1953 installerades wc. 1973 renoverades byggnaden och funktionen ändrades, från bostad till kontor. Samtidigt byttes fönstren ut. 1980 tillfogades utbyggnaden med personalutrymmen. Fasadens puts och entrédörren är också från denna tid.

Byggnaden är väl anpassad till omgivningen och har, med sin bevarade exteriör från 1800-talets slut, ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde.

 

Byggnad 2 Förråd

visinvent2318


Arkiv, förråd
Ursprunglig funktion: Bod, dass
Senare funktion:

Byggstart: 1903
Färdig: 1903

Arkitekt:
Byggmästare:
Byggherre: Olga Bergström

Stilepok exteriört: Traditionell
Antal våningar: 1
Plantyp:

Grund, sockel: Låg cementsockel
Källare: Saknas
Stomme: Regelstomme och tegelmur
Fasadmaterial: Träpanel, sandfärgad oljefärg med som ursprungligen varit brunmålade.
Takform: Pulpettak
Taktäckmaterial: Plåt
Ev. takplåttyp: Pannplåt, röd
Takutbyggnader:
Skorstenar:

Fönster: Ett litet takföster
Fönsteromfattning:
Dörrar: Två originaldörrar med panel som fasaden, överljus med tre små spröjsade rutor.
Dörromfattning:
Övriga fasaddetaljer: Hängränna och stuprör i originalutförande.

Uppvärmning:

Interiör
ej besökt

Byggnadsbeskrivning
Byggnaden, som idag används som arkiv och förråd, byggdes 1903 för att inrymma dass och förråd. Den är uppförd i en våning med en regelstomme som är klädd med liggande, spontad panel. Den bakre väggen utgörs av den norra grannfastighetens brandvägg av tegel. Taket är ett plåttäckt pulpettak. Takstolarna har synliga profilerade tassar. En liten fönsterglugg finns som ljusinsläpp i taket. Byggnaden har två originaldörrar som är klädda med samma typ av panel som fasaden, båda vetter åt söder. Dörrarna är försedda med överljus med tre spröjsade rutor.

Omkring 1930 förlängdes byggnaden mot väster med cirka två meter. I tillbyggnaden finns en enkel trädörr.

Byggnadens placering i den trånga passagen, omedelbart innanför den dekorativa 1930-talsporten, bidrar till en gårdsmiljö med högt upplevelsevärde. Byggnaden utgör en av fåtaliga uthusbyggnader med en ursprunglig karaktär från tiden kring sekelskiftet 1900. Den har därmed ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde.